Što sa nezrelim papričicama?

Da li papričice dozrijevaju nakon što ih se ubere?

Ovaj članak sam preuzeo iz Max Planck stranice. Sadržaj je bio jako „stručan i kompliciran“ pa sam vam ga malo pojednostavio…koliko sam mogao.

Biljni hormom Etilen je zadužan za dozrijevanje rajčice nakon berbe, dok kod chili papričice nema takav učinak…bar ne uvijek.

 

Istraživaći iz instituta za Molekularnu fiziologiju biljaka Max Planck htjeli su bolje razumjeti taj fenomen i usporedili su razinu ekspresije gena i metaboličke putove obje biljne vrste. U kratko: usporedili su rajčicu i chili papričicu po genima itd. 

Razumjevanje postupka zrenja je važan kako bi se smanjila količina hrane koja se kvari na putu od proizvođača pa sve do potrošaća.

Uzgajivači rajčica su prije nekoliko godina identificirali rajčice s genetskim nedostatkom zbog kojeg su plodovi vrlo sporo sazrijevali čak i pod utjecajem fitohormonskog etilena. (Fitohormonski etilenski pripravak je tvar koji proizvođaći prskaju po plodovima da brže dozrijevaju). Trgovci i uzgajivači su bili oduševljeni jer im je to dalo više vremena za prijevoz usjeva.

Paprika, grožđe ili jagode obično ne dozrijevaju nakon branja. Potrebno ih je ubrati kad sazriju i potrošiti što prije moguće.

 

Znanstvenici iz instituta za molekularnu fiziologiju u Potsdamu istražili su zašto etilen uzrokuje sazrijevanje kod nekih plodova nakon branja, a kod nekih nema taj učinak. Tako da su znanstvenici usporedili rajčicu i Habanero papričicu koje su vrlo slične po strukturi i sastavu. Rajčice, na primjer, ispuštaju ogromne količine etilena, što znači da dožive tzv. šok. Plinoviti fitohormonski etilen aktivira vlastitu sintezu čim biljka dođe u vanjski kontakt sa etilenom. Zbog toga npr. banane brže požute kada se čuvaju pored jabuka jer jabuke predstavljaju izvrstan izvor etilena.

Chili papričice NE pokazuju nikakvu reakciju na etilen. Čini se da chili nema nikakav utjecaj na taj proces. Ali iznenađujuće je što su pronašli stanične stijenke (biosintezu) karotenoida kod normalnog procesa zrenja. Molekula koja pokreće proces sazrijevanje paprike i ostalog voća/povrća, su „teme“ koji znanstvenici još istražuju.

 

 

U kratko: Nema nikakvog dokaza da papričice dozrijevaju nakon što ih se ubere. Sve dok znanstvenici to ne istraže, najbolje je papričicu ostaviti na biljci sve dok ne dozriju. Zbog toga je najbolje papričice uzgajati u plastenicima ili u zatvorenim prostorijama. Osobito one jako ljute koje sporije dozrijevaju.