Ljutomania na Porcijunkulovom 2019

Ne možemo, a da ne podijelimo sa vama dojmove sa našeg prvog izlaganja na Porcijunkulovom u Čakovcu.Zahvaljujući vama  bilo nam je više nego savršeno. Odličan štimung među izlagačima osigurao je pehare smijeha, jelo se i pilo podosta, a bome smo napravili i testiranje koliko su otporni na ljute papričice. Žene su, naravno bile hrabrije dok je muška populacija „zgorela“ i odustala vrlo brzo.

Svim našim posjetiteljima na štandu osigurali smo degustaciju Ljutomania umaka  (Mild Sauce, Međimurski Jal, PaiNuts Smoked kikiriki, Hot Strawberry ).

Ono što nas je oduševilo su vaši pozitivni komentari na naše proizvode. Pa smo neke umake rasprodali vrlo brzo (bez brige stiže nova runda ).Najavili smo što vas sve uskoro čeka na našem štandu tako da primamo kuhaču u ruke i krećemo u akciju. Do tada guštajte u našim proizvodima, pogledajte našu ponudu svježih čili papričica i naravno pogledajte fotke  koje smo uspjeli snimiti za uspomenu sa manifestacije Porcijunkulova u Čakovcu.

Županijski sajam u Varaždinu

Ljutomania u Varaždinu, 20.07.2019.

Bili smo uvjereni da većina naših preko dravskih susjeda boravi negdje na moru ali smo se prevarili na naše zadovoljstvo.Bilo je dosta i stranih turista koji su se zapalili našim finim umacima ali i domaćih koji su opet kupovali “Međimurski Jal”. To nam je znak da je umak ili dobar ili žele istrijebiti taj umak sa lice zemlje jer ih bode naziv umaka. Kako god bilo mi smo se dobro proveli, ostavili ste nas na “0” sa nekim proizvodima i to nam je vrlo drago. Veselimo se jesenskim sajmovima i ponovnim druženjima, kad ćemo obnoviti naše zalihe i spremno vas opet naljutiti . Do tada tko nije bio na moru i godišnjem, sad može slobodno krenuti .

Uzgoj čili papričica

Prije 6 godina kada smo krenuli u ovu ljutu avanturu naučili smo puno toga. Kao i većina i mi smo učili iz vlastitih grešaka. Ono što svakako možemo reći je da ne postoji savršen način uzgoja chili papričica koji će biti 100% uspješan. Za uzgoj chilia potrebni su dobri klimatski uvjeti s obzirom da ta biljka potječe iz krajeva klimatski toplija od našeg, kvalitetno sjeme i prije sve dobra volja i strpljenje.

Vjerovatno ste već odabrali sorte chilia koje planirate sijati. No ono što vjerovatno već znaju stari uzgajivači  je da se ne sade sve sorte u isto vrijeme.

Sorte koje mi sijemo među prvima su obično one najljuće (Carolina Reaper, Trinidad Scorpion Moruga, Bhut Yolokia, Fatali i sl… ) .Njihovo vrijeme od klijanja do prvih plodova su od prilike 6 mjeseci. Znači vrijeme za njihovo sijanje je siječanj ukoliko ih želite imati u ljetnom periodu, kada je temperatura idealna za njihovo dozrijevanje. Što kasnije krenu sa dozrijevanjem one će sporije dozreti i isto tako će biti upitna njihova ljutina koja ovisi o vanjskoj temeraturi.

Netko sije već krajem prosinca no treba uzeti u obzir da ukoliko sadnicu planirate posaditi na otvorenom one ne mogu ići van prije nego vanjska temperatura bude niža od 15 stupnjeva.

Ostale sorte, znači one blage možete sijati i u Ožujku.

Pa vrijeme je da krenemo….

Za sijanje chilia potrebno je:

  1. Stiropor ili kartonski kontejner sa rupicama ili bez, može i plastične čaše (ovisi koliko ih planirate posijati),a dobre su i Jiffy Coco tresetne pelete (super su)
  2. Flomaster sa kojim će te označiti što ste i kada posijali
  3. Starter zemlju za sijanje chili papričica (
  4. Temperaturu iznad 25-30 stupnjeva
  5. Čaj od kamilice

Sjemenke bi bilo dobro i jako poželjno barem 24 sata prije sadnje namočiti u čaj od kamilice ili kalij permanganat kako bi sjeme dezinficirali i omekšali, a time mu i olakšali da što prije proklija.

Položite zemlju u kontejner ili posudice i dobro ju usitnite kako ne bi bilo grudica koje sjemenu sprečava da se probije na površinu. Posudice u kojima će te sijati morale bi imati rupu na dnu kako bi višak vode mogao izaći van. Napravite plitke redove (nikako ih nemojte duboko posijati). Možda cca 0.5-1 cm dubine. Nakon toga rasporedite sjemenke pazeći da ih ne posijete preblizu. Kasnije ih je teže vaditi van jer postoji mogučnost da oštetite korijen i time uništite mladu biljku.

Pokrijte ih zemljom pazeči da ih ne zatrpate već samo lagano prekrijete. Zalijte ih no nikako ne ledenom vodom.Najbolja je sobna temperatura Mi korisitmo špricu za zalijevanje.

Tako posijane biljke trebaju isključivo toplinu iznad 25 stupnjeva. Umjereno ih zalijevajte jer pretjerano zalijevanje nije dobro. Zalijevajte ih tek onda kada vidite da se zemlja na površini posušila. Previše vode omogučava razvoj gljivica i raznih bolesti koje su kobne za biljku.

Biljka će proklijati kroz 5-30 dana. Ovisi o sorti i uvjetima.

Kada primijetite da je biljka niknula, obvezno joj osigurajte dovoljno prirodne svjetlosti i sunca.

Ipak je sunčeva svijetlost najbolja za uzgoj biljaka nego umjetna svijetla.

Pokušajte im u  prvih 2 mjeseca tijekom vegetacije osigurati barem 12 do 16 sati dnevne svjetlosti.

Što se tiće prihrane u ovoj prvoj fazi nije potrebna dohrana jer ste ih posijali u starter zemlju koja ima sve važne elemente potrebne za kvalitetan razvoj.

Kasnije, kada biljka dođe do perioda cvjetanja, bit će joj potrebna i tama, inače neće davati plodove.

To bi bilo to za ovu prvu fazu sijanja.

U našoj objavi Presađivanje presadnica možete saznati kako i na što treba obratiti pozornost prilikom presađivanja chili papričica.

Želimo vam uspješnu sezonu i puno ljutih ljubimaca.

Zašto je chili zdrav?

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

1. Djeluju antiupalno
zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa
2. Sprečavaju bol
najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
4. Poboljšavaju probavu
prema ayurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
5. “Hrane” naš imunitet
žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

6. Sprečavaju rak prostate
istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubojica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
7. Potiču mršavljenje
ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
8. Sprečavaju čir na želucu
dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2
redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.

Unesi kod LJUTO10 za 10% popusta na cjelokupnu kupnju.